Recycle
Boulevard
Amsterdam



Wij, Team ROC van Amsterdam, hebben meegedaan aan SLIMcirculair; de nationale ontwerpwedstrijd voor MBO’ers, met een focus op circulariteit. De wedstrijd heeft ons gekoppeld aan de gemeente Amsterdam. Bij een opdrachtgever als deze hoort vanzelfsprekend een aannemend project. Maar toch waren wij positief verrast toen wij de opdracht en haar omvang te horen kregen. Ons project is om met een circulaire gedachten, een recycleboulevard te ontwerpen. Dit gebouw bestaat onder meer uit een kringloopwinkel en een tweedehands bouwdelenmarkt, waardoor materialen en grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Laat je overtuigen door de circulaire recycle boulevard!

De Recycleboulevard
De recycleboulevard heeft een uniek ontwerp, waarachter elke keuze uren onderzoek schuilt. Zo zijn wij tot een selectie ontwerpcriteria gekomen die samen tot dit twaalfhoeken gebouw hebben geleid. De vorm zorgt ervoor dat we met zo min mogelijk materiaal een maximale inhoud kunnen realiseren. Denk hierbij aan een luchtbel, deze wordt rond om dezelfde reden.

De Boom
De natuur is het perfecte rolmodel voor circulariteit. Uit ieder onderzoek kwam dan ook een conclusie de gerelateerd is aan de natuur en haar biologische kringloop. Om mee te beginnen ligt in het hart van de boulevard een kolom die een boom symboliseert. Zodra je binnenkomt zie je de boom direct. Hier vindt de waterhuishouding van het gebouw plaats. Om de boom zit een atrium. Dit atrium kan gezien worden als de long van het gebouw. Hier wordt de lucht gezuiverd door middel van vegetatie die de boom omringd. De vegetatie zorgt daarnaast voor een aangenaam binnenklimaat. Een boom is nooit symmetrisch, dit geeft ons de gelegenheid om afwijkende hergebruikte materialen toe te passen. Wij zien de recycle boulevard graag als een onderdeel van het ecosysteem.

De Intake Zone
De recycleboulevard is circulair ontworpen, maar wat het gebouw pas echt circulair maakt is zijn functie. Bij een traditioneel afvalpunt belanden kostbare grondstoffen en bruikbare producten in de containers. Waarna een energie intensief recycle proces de best mogelijke optie is. Wij gaan dit tegen doormiddel van een intake zone. Voor je het recycleplatform op komt wordt er bij de intakezone gekeken naar jouw “afval” zodat de bruikbare producten en materialen kunnen worden ingenomen voor de kringloopwinkel of bouwdelenmarkt.

Het Scheidingsplatform
Het scheidingsplatform bevindt zich onder het maaiveld. Hierbij is er gekozen om de helft van de decagoon te gebruiken, zodat er nog ruimte is voor de aan- en afvoer. Het ondergrondse platform behaald de nodige milieuklasse en geeft de boulevard de mogelijkheid om van functie te veranderen. Want in 2050, wanneer Nederland volledig circulair is, is een recyclepunt overbodig. De containers zijn tussen de kolommen gepositioneerd.

De Begane Grond
Als je binnenkomt word je ontvangen aan de balie. Hierbij heb je direct zicht op de boom. Vanuit de balie is de kringloopwinkel en de bouwmarkt te bereiken. Deze twee ruimtes zijn zo gesitueerd dat zware producten makkelijk vervoerd kunnen worden. Gekoppeld aan de kringloop zit een repaircafé. Daarnaast zijn er nog standaard voorzieningen zoals een keuken voor personeel en toiletten.
Voordat je het scheidingsplatform in rijdt, kom je eerst langs een intake zone. Hier worden hoogwaardige grondstoffen en bruikbare materialen gescheiden van het afval. Waardoor er minder afval terecht komt in de containers en er meer kan worden hergebruikt.

De Eerste Verdieping
Via de DNA-trap bereik je de eerste verdieping. Dit is in plek voor ideeën en innovatie. Hier bevinden zich enkele ruimtes gereserveerd voor startups met een Circulaire visie. Er zijn enkele educatie ruimtes, waar colleges, workshops en lezingen kunnen worden gegeven. Verder is hier het atelier, waar wordt gewerkt met producten en materialen uit de recycleboulevard. Om te kunnen upcyclen. Daarnaast is er nog een conferentieruimte die kan worden gehuurd.

De Tweede Verdieping
Deze verdieping is ervoor om te ontmoeten en te eten. Hier is de kantine en verschillende horecagelegenheden, die kunnen worden gebruikt door iedereen.

De Dubbele Gevel
We maken gebruik van een dubbele schil. Doordat de gevel van glas is wordt het tussen de dubbele schil warm. Deze warmte stijgt op. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke vorm van trek. De schone lucht komt via de vloeren het atrium in. En door de trek in de dubbele gevel wordt de lucht afgezogen. Hierdoor ontstaat er een circulatie van de lucht in het gebouw. De lucht wordt door de vegetatie in het atrium gezuiverd. Aan de binnenzijde van de dubbele gevel wordt zonwering toegepast zodat de ruimtes binnen een aangenaam klimaat houden.

Team ROC van Amsterdam Team ROC
van Amsterdam

Joshua Gayoso

Ik heb altijd al een interesse gehad in duurzaamheid. SlimCirulair heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijn visies te uiten en alle potentie uit mezelf te halen. Als projectleider hield ik de agenda bij zodat het project soepel kon verlopen. Ik heb mij gefocust op het ruimtelijk inrichten van het gebied en heb daarbij het 3d model gemodelleerd, waardoor wij het ontwerp echt tot leven zagen komen. We hebben acht maanden hard gewerkt aan ons circulair ontwerp en zijn blij met het resultaat! Wie zijn er allemaal bij de finale?


Lucas Sluitman

Samen met mijn team heb ik de circulaire recycleboulevard ontwikkeld. Ik nam het verzamelen en concluderen van het onderzoek tot mijn verantwoordelijkheid, waardoor ik onze visie duidelijk heb kunnen formuleren en de gemaakte keuzes kon beargumenteren. Verder heb ik de constructie en plattegronden geoptimaliseerd. Natuurlijk heb ik niets alleen gedaan en is elk onderdeel uitgebreid besproken. Ik ben trots op het ontwerp en ons team, dit jaar zal ik niet snel vergeten!


Zakaria el Malkioui

Na een lang onderzoek, waarbij wij verschillende onderwerpen hebben onderzocht, ben ik mij gaan focussen op de installaties binnen de boulevard. met als doel een energie neutraal gebouw. Ik heb gekeken hoe wij optimaal gebruik kunnen maken van het oppervlakte van zowel het gebouw als de omgeving. Hierbij heb ik hulp gekregen van professionals voor een betrouwbaar resultaat. Naast de installaties heb ik de begroting opgesteld, waaruit bleek dat wij mooi binnen het budget zitten.